In de afgelopen drie jaar is in het CONNECT-project geëxperimenteerd met een uniek energiemanagement ecosysteem. Bij het Transferium in Den Bosch worden elektrische bussen en auto’s direct geladen vanuit zonnepanelen, een batterij, het elektriciteitsnet, of een combinatie van deze bronnen. Tijdens het Congres laadinfra ’21 bespreekt Koen van Haperen namens Heliox deze case in zijn lezing ‘Toekomst Laadinfra’. Hij laat zien welke uitdagingen er zijn en op welke manier we hier slim mee om kunnen gaan.

Het Transferium als Energie Management Ecosysteem

Op het dak van het Transferium zijn 1.500 zonnepanelen geïnstalleerd. Overdag gaat de energie direct van de zonnepanelen naar de elektrische bussen en auto’s, de overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in een batterij. Mocht er nog energie over zijn dan wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De elektrische bussen en auto’s worden gevoed vanuit de zonnepanelen of de batterij maar mocht er meer energie nodig zijn dan wordt het net hiervoor gebruik. Dit slimme energiemanagementsysteem zorgt voor een evenwicht tussen energieopwekking en -vraag; de piekvraag naar elektriciteit is met 71% afgenomen, hierdoor is er een zijn er minder netaansluitingen nodig voor het opladen van bussen en auto’s.


Een consortium prestatie

Het CONNECT-project (European Union’s Horizon 2020 project) had als doel nieuwe slimme oplossingen voor het elektriciteitsnet van de toekomst te onderzoeken, te ontwerpen, te ontwikkelen en te demonstreren, om zo de piekvraag van het net aanzienlijk te verminderen. In totaal hebben negentien partners uit vijf Europese landen bijgedragen aan het driejarige project. In het project was er een nauwe samenwerking tussen consortiumpartners Heliox, TU/e, GreenFlux, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en Enexis Netbeheer.
Heliox zorgt laadinfrastructuur en technologische knowhow
Heliox heeft tijdens het project gezorgd voor alle power conversie en uiteraard de busladers. Heliox installeerde een lader van 300 kW met twee masten en pantografen waarmee bussen in minder dan 10 minuten worden opgeladen. De kennis en ervaring van Heliox op het gebied van power conversie werd gedurende het hele project gebruikt om een optimale power flow te realiseren, optimale stroomkwaliteit te garanderen en use-cases/demonstraties te ontwikkelen.


Presentatie tijdens congres Laadinfra

Koen van Haperen bespreekt in zijn lezing de veranderende vraag door groei van e-voertuigen en lokale energieproductie. Hierbij gaat hij ook in op de netstabiliteit en net-kwaliteit. Aan de hand van de Transferium case laat hij zien op welke manier slimme technologie kan bijdragen aan deze uitdagingen. Zelfs in stedelijke, druk bezette gebieden. Meld je aan voor het congres en volg de lezing van Koen.


Video Transferium project