Het Finse bedrijf iLOQ, met haar Benelux-kantoor gevestigd in Sliedrecht, is een wat vreemde eend in de bijt bij een congres dat draait om laadinfrastructuur. iLOQ verkoopt immers geen laadoplossingen maar is al sinds 2003 specialist in digitaal toegangsbeheer. Michael van Anen, Key Account Manager Critical Infrastructure legt uit waarom de geavanceerde digitale cilinders die geen bekabeling en geen batterijen behoeven de laadinfrastructuur nog veiliger en duurzamer kunnen maken.

iLOQ is fabrikant van digitale cilinders die geen bekabeling en geen batterijen nodig hebben. Deze flexibele, schaalbare, veilige en duurzame technologie is de toekomst van sluitsystemen. Het bedrijf timmert al jarenlang aan de weg met een digitaal toegangssysteem waarin de cilinders van de benodigde energie worden voorzien door de insteekbeweging van de digitale sleutel. Sinds 2018 gaat het Finse technologiebedrijf zelfs een stap verder met de komst van de ilOQ S50 cilinder, die de benodigde energie uit het NFC-inductieveld van de smartphone haalt waarbij je ook altijd real-time inzage hebt in wie er waar en wanneer welke cilinder geopend/gesloten heeft. Dit alles met de hoogste veiligheid die ook wordt gebruikt door banken met contactloos betalen.

Voor dit systeem ziet Michael van Anen grote kansen in de laadinfrastructuurmarkt: “Denk aan netbeheerders, CPO’s, laadpaalexploitanten, etc. Al die bedrijven hebben honderden, zo niet duizenden assets: trafostations, meterkasten, verdeelstations, technische kasten, laadpalen, noem maar op. Al die voorzieningen hebben een mechanische cilinder dat geopend moet worden met een sleutel. Denk dan aan bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur van een CPO die soms tientallen sleutels in zijn bus heeft die hij of zij nodig heeft om alle assets tijdens hun ronde te kunnen openen. Hierbij is er geen controle, geen degelijk sleutelmanagement, geen duurzaamheid en geen veiligheid.

De werkwijze van iLOQ is dat er vaak een Business Case en TCO geschreven wordt voor de klant om de voordelen in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat elke specifieke klant het juiste op maat gemaakte advies krijgt. Een logische vervolgstap is een Proof of Concept waarbij we eerst klein willen beginnen om de klant zelf te laten ervaren op kleine schaal wat het met zich meebrengt en wat het voor hen betekent. Na een succesvolle PoC wordt het systeem bijvoorbeeld op nieuw te openen locaties geïnstalleerd alvorens de bestaande install base wordt omgebouwd naar de iLOQ-oplossing, legt Van Anen uit. “We werken schaalbaar.” Die aanpak wordt vergemakkelijkt door de technische opzet: om het S50-systeem in gebruik te kunnen nemen is niets meer nodig dan het vervangen van de bestaande mechanische cilinder voor een iLOQ cilinder, alle cilinders van iLOQ zijn modulair dus ze kunnen altijd hergebruikt worden op andere locaties of op andere toepassingen. Alle iLOQ S50 producten zijn middels een geschikte smartphone met NFC te openen, uiteraard alleen wanneer iemand daadwerkelijk gemachtigd is om de betreffende cilinder te openen.

Van Anen: “We leveren alle gangbare cilinderformaten, waardoor het systeem geschikt is voor vrijwel alle bestaande type sloten en toepassingen. Het enorme voordeel is natuurlijk dat je met één app dus duizenden cilinders kunt openen en ook nog is in verschillende sluitsystemen”, zegt Van Anen. “Bovendien kan een beheerder dankzij de gebruiksvriendelijke beheersoftware heel eenvoudig in real time gebruikers toevoegen of blokkeren, waardoor de beveiliging altijd optimaal is. Je wilt immers niet dat bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur die elders naartoe is vertrokken nog toegang heeft tot jouw infrastructuur.” Kortom: geen batterijen, geen bekabeling, de allerhoogste veiligheid en geen administratieve rompslomp. Dat lijkt een propositie waarmee iLOQ de nodige deuren gaat openen.