Vattenfall heeft zich ten doel gesteld om fossielvrij te zijn binnen een generatie. Een van de manieren waarop de energiereus dit wil bereiken, is dat alles op alles wordt gezet om huishoudens en bedrijven te laten overstappen op duurzame mobiliteit. Sales Manager Public EV Charging Alied Wessels Boer – Ubels licht die koers toe.

“Als Vattenfall plaatsen we InCharge laadpunten voor thuis en op het werk, leggen we publieke laadnetwerken aan en plaatsen we snelladers bij McDonald’s restaurants. Maar ook investeren we in laadhubs voor de logistieke sector, zodat ook het vrachtverkeer de overstap naar elektrisch kan maken en bestelbussen zonder uitstoot het stedelijk gebied in kunnen.”

“Daarbij gaan we de uitdagingen niet uit de weg. Zo hebben we oplossingen voor de beperkte netcapaciteit: denk aan onze smart charging oplossingen in Amsterdam, Noord-Brabant en in Limburg. Ook plaatsen we grote batterijen om bij piekgebruik het net te ontlasten en werken we samen met Alfen om onze laadpalen klaar te maken voor vehicle to grid.”

“De afgelopen jaren zette Vattenfall volop in op hernieuwbare energie, zoals zon- en windenergie. We gebruiken gas alleen nog wanneer dat nodig is voor de energiezekerheid.”

“We hebben in die periode heel veel kennis opgebouwd in de overstap naar duurzame energie. De weg die we daarbij hebben afgelegd was soms uitdagend. Want dat is niet alleen een kwestie van techniek, maar ook van juridische procedures en afhankelijkheden van derden zoals netbeheerders, gemeenten en installateurs in een markt die wordt gekenmerkt door schaarste.”

“Aangezien we duurzame oplossingen bieden van de opwekking van energie tot het plaatsen en beheren van laadpalen, kunnen we deze kennis nu delen met heel veel verschillende partijen.”

“Zo willen we onze bijdrage leveren aan een fossielvrij leven. Wat precies de beste route naar een fossielvrij leven is, weten we nog niet. Daarom moeten we met elkaar in gesprek blijven. Sowieso vraagt de weg naar een fossielvrij leven veel van ons allemaal – van overheden, bedrijven en burgers. Maar als we de handen in elkaar slaan, kunnen we heel veel bereiken.”