Vier finalisten kwamen in aanmerking, maar WattHub gaat met de titel naar huis. Het bedrijf is de winnaar van de Laadinfra Innovatie Award. De prijs werd eerder deze week uitgereikt op het Congres Laadinfra in Rotterdam. 

Naar eigen zeggen bouwde WattHub in de afgelopen twee jaar het grootste snellaadplein voor zwaar materieel ter wereld. Bedrijven kunnen straks langs de A15 bij Geldermalsen elektrische graafmachines, vrachtwagens, kranen en ander materieel opladen.

Het project sleepte een innovatieprijs binnen op het Congres Laadinfra, een evenement voor de laadinfrasector op 23 mei in Rotterdam. WattHub kreeg gemiddeld de meeste stemmen van een vakjury en het publiek. “Een mooie waardering”, vertelt contractmanager Barend Klijn van het bedrijf tegenover Infrasite.

Het snellaadplein van WattHub heeft meer dan 40 laadpunten voor zwaar materieel en een aansluiting van vijf megawatt. De bouwfase wordt op dit moment afgerond. De meeste energie zal door nabijgelegen windmolens worden opgewekt. Het plan is om de laadpunten ergens in de komende jaren op aanvraag beschikbaar te maken voor transport-, bouw- en andere bedrijven met een vraag naar laadinfrastructuur.

In principe komt elk bedrijf in aanmerking om het laadplein straks te kunnen gebruiken, maar de voorkeur gaat uit naar partijen met grotere machines, vertelt innovatiemanager Anne Koudstaal van WattHub. Denk aan een aannemer die in de regio werkt en wil elektrificeren, maar geen netverzwaring kan krijgen voor het opladen van zwaar materieel.

Laadinfra Innovatie Award

De vakjury van de Laadinfra Innovatie Award noemde meerdere redenen voor de winst van WattHub. “Het lijkt uniek in zijn soort en geeft transport- en infrabedrijven een prikkel om over te schakelen op elektrisch materieel. Bovendien gebruikt het laadplein stroom die door nabijgelegen windmolens wordt opgewekt, wat kan zorgen voor meer capaciteit op het net.”