Equans staat voor een zorgeloze laadervaring voor de e-rijder én de opdrachtgever. We zijn voortdurend bezig met het verkennen van innovaties en duurzame ideeën vanuit onze positie als marktleider op het gebied van ons alles-in-een laadpaal exploitatieaanbod. Equans is oprecht en verbonden en daarom lichten we graag toe hoe we duizenden oude publieke laadpalen duurzaam kunnen aanbieden aan onze zakelijke klanten.

Met de overname van grote laadconcessiecontracten worden de komende jaren duizenden publieke laadpalen in verschillende Nederlandse steden vervangen. Equans zocht en vond een manier om deze laadpalen een tweede leven te geven. oude publieke laadpalen duurzaam kunnen aanbieden aan onze zakelijke klanten. Met de overname van grote grote laadconcessiecontracten worden de komende jaren duizenden publieke laadpalen in verschillende Nederlandse steden vervangen. Equans zocht en vond een manier om deze laadpalen een tweede leven te geven.

“Elke dag werken we aan het realiseren van duurzame oplossingen, voor onszelf en onze klanten”, begint Aïsha Mientjes, Innovatie & Duurzaamheid manager bij de afdeling E-Mobility van Equans. “De eerste gedachte bij het overnamecontract voor deze laadpalen was dan ook: hoe kunnen we dit zo circulair mogelijk doen?” Door nieuwe standaarden en specificaties kunnen de laadpalen niet teruggeplaatst worden in publieke ruimtes. Revisie en inzet voor andere klanten bleek dé oplossing.

De charme van imperfecties
Nadat de palen uit het veld zijn verwijderd, gaan ze naar onze partner Refurn in Apeldoorn. Daar aangekomen krijgen ze eerst een grondige reiniging en controle. Als de paal nog goed functioneert, krijgt die een nieuwe poedercoating en wordt die geüpgraded en uitvoerig getest. Wanneer de behuizing in mindere staat is, demonteert Refurn de laadpaal en verzamelt de componenten. Deze worden vervolgens opgenomen in onze voorraad voor eigen onderhoud.

Niet alleen duurzaam

De laadpalen zijn na revisie opnieuw in te zetten. Bijvoorbeeld voor commerciële parkeerplaatsen, bedrijfsladen, onderwijsinstellingen en cursus-/opleidingscentra, organisaties met een eigen wagenpark en tijdelijke laadpunten op projectlocaties. “We hebben de eerste exemplaren op ons eigen parkeerterrein geplaatst en getest”, vult Aïsha aan. “Zo zijn we zeker van de kwaliteit en betrouwbaarheid.” Het inzetten van de gereviseerde palen is niet alleen een duurzame oplossing, we creëren ook werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De nu vrijkomende ‘EVBox G3 laadpalen’ zijn de eerste in een lange reeks. “Zo volgen er de komende jaren nog duizenden”, aldus Aïsha. “Door ze een tweede leven te geven, creëren we maximaal waardebehoud.”

Meer weten over de mogelijkheden? Kom naar de break-out over Circulariteit van 13:45 – 14:00 uur.